Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, April 11, 2012

Bye2 malaysia

Off to hanoi..will update later

Thursday, March 29, 2012

Kalau Mommy Pergi Buat Selamanya

Mommy always love zara

Tetiba mood nak menulis blog datang., tp kalini hanya luahan hati zuzu..
kdg2 penah terfikir, kalau la suatu hari dalam masa terdekat ni ditakdirkan zuzu pergi buat selama2nya, mcm mana dgn zara?? Memang ramai sayangkan zara tapi mampukah mereka syg zara seperti mana zuzu sygkan zara? Hati kecil ni kdg2 terfikir kalau zuzu dah xde...
>macam mana zara nak menyusu sbb zara hanya nak susu mommy..
>mcm mana zara nak tido tanpa mommy sebab setiap mlm zara mesti nak peluk mommy dan nak mommy belai2..

>mcmmana zara nak tinggal dgn org lain sbb 24/7 zara sentiasa dgn mommy, mommy bwk walaupun kuar jumpa client

>mcmmana zara nak berhenti menangis?? Sbb hanya dengan mommy zara akan berhenti menangis


Ya Allah xdpt digambarkan keadaan zara kalau zuzu dah xde kat dunia lagi, kerana setiap apa yg zuzu buat hanya untuk zara dan setiap apa yg zuzu lakukan zara sentiasa disisi zuzu

Ya Allah panjangkan umurku untuk menjaga anugerah dan amanahMu ini..
Zara Adriana Alisha

Mommy sgt sayangkan zara.. Sangat..sangat! Selagi mommy bernyawa mommy akan lindung zara dan bg sepenuh perhatian dan kasih sayang untuk zara. InsyaAllah mommy akan lakukan yang terbaik untuk zara

*mencurah2 air mata ni saat menulis entry ini.








Happy 6 Month Old

23 March genap 6 bulan zara lahir ke dunia. Pagi jumaat tu, zuzu bwk zara ke kpj shah alam utk monthly check up. Baik anak mommy. Langsung xmeragam., happy je. Good girl zara!
On the way pegi kpj...ceria je anak mommy
masa ni tgh ukur lilit kepala
Datuk Dr.Zul bg suntikan Pneumococcal

Selepas suntikan, seperti biasa xmenangis..good girl!

Perkembangan zara :
>Still fully breastfeeding
>Weight 6.9 kg
> Height 66 cm
>Dah kenal org.. Hanya nak dgn org lain kalau mommy ada kat sekeliling, kalau mommy xde, confirm   menangis
>Pantang dengar suara ayah, kalau ayah berdehem ckit pasti zara akan cari ayahnya
>dah pandai meniarap dan berguling. Skrg asyik mencuba angkat punggung. Sampai merah2 hidung sbb zara akan tonyoh hidung ke permukaan lantai masa angkat punggung.

>dah start makan solid food yg mommy buat :)
i love mommy's home made solid food...yummy!
>tak blh tinggal sorang2, bila tgk mommy atau ayah takde, mesti nangis
>bangun tido sentiasa senyum ( yang ni dari dulu lagi)
>suka dgr selawat dan zikir dari ustaz zulkarnain
>kalau nak tido sebelum lena mesti nk pegang mommy atau ayah. Kdg2 zara letak tangan kt dada mommy/ayah, letak kaki kat perut mommy/ayah ( yg ni taktik zara nak pastikan ada mommy atau ayah time tido)
>Love to play


>suka sgt kalau mommy+ayah bwk jalan (yg ni memang ikut perangai mommy)


Lagi 6 bulan zara akan cecah usia setahun.cepat sgt masa berlalu.terasa mcm baru lahirkan zara. Rindu saat2 zara dlm perut mommy..hopefully kalau zara dh besar, zara akan baca setiap story dlm blog mommy.. Mommy terlalu sygkan zara..



I love u syg..





Passport Zara + Holiday

This coming april, hubby nak bwk zuzu dan zara pegi holiday...yeayyy!!! Destinasinya di hanoi...holiday kalini disertai oleh mama hubby, ibu hubby dan sorg adik ipar zuzu.. Actually percutian ni xdirancang, beli package masa matta fair haritu..last week, zuzu dan hubby renew passport dan buat passport zara skali. Hubby buatkn zara passport utk 5 tahun sbbnya utk kanak2 bwh 12 tahun buat passport 2 thn rm100 dan 5 tahun rm150. Dah alang2 buat 5 tahun trus. Cuma nnti bila dh besar ckit kena tukar gambar..
June pulak, hubby plan nak pegi ghuongzau.. First time nk bwk zara naik flight. Hopefully zara xmeragam

Passport ayah+mommy+zara

tadaaa..comel x saya??? (ramai yg tgk kata zara boy sbb headband kena cabut masa amik gambar ni)

Thursday, March 22, 2012

Excited nak bagi zara makan

Esok, zara genap 6 bulan. Jadi langkah awal, zuzu byk search kat internet the best foods utk baby yg baru nak start mkn..home made solid food is the best for babies.. Jadi zuzu ada la minta tunjuk ajar dari blogger2 yg dh pun bg anak dorang makan terutama mommy yun dan mommy zetty.. Kalau ada sesiapa yg sudi ajar zuzu buat home made ni, share la resepi dgn zuzu ye..
zuzu juga ada beli buku resepi utk mknan baby..
Excited sgt nak bg zara mkn.. Skrg ni pun kalau zuzu dan hubby tgh mkn mulut dia mcm ikut mengunyah sekali..sbgai persediaan awal zuzu dah beli philips avent blender + steamer masa baby expo kat midvalley haritu pada harga rm325
 

kemudian zuzu beli nuby squeeze feeder dgn mommy yun. Bagus alat ni, kalau travel nak bg mkn
Mudah, sbb xcomot..
Mangkuk dan sudu xpyh beli sbb masa zara lahir lagi zara dah dpt hadiah. Ada 2 set. Bib pun byk, sbb masa awal2 lahir air liur sentiasa meleleh, tu yg byk koleksi bib zara

Ada lagi beberapa brg yg zuzu nak bli iaitu :

1.munchkin fresh food feeder
(for finger food)

 

2.baby cubes
(nak letak stock puree)
 

Ingat esok baru nak cari. Kalau mommies ada lagi list alat utk baby mkn, bgtau ye..ptg ni ingat nak cari..hopefully mommies blh share first food nak kena bg baby ye..

Wednesday, March 21, 2012

Minuman untuk tambahkan susu badan

Dari haritu zuzu nak share cite ni tp Xberkesempatan..sbnrnya masa zara nak masuk 5 months, susu badan xmeriah bila pam. Sekali pam dpt 2oz tu pun paling byk la.. Sedih je tgk. Bila time pam je susu xbyk, tp bila zara sendiri hisap, mmg byk. Punye dah lama zuzu xrasa bengkak susu.. Nak dijadikan crite, masa zuzu gi motherhood expo kat klcc haritu, zuzu ke booth adrini's.. Sales girl yg nampak zuzu lalu tu ckp minuman soya organik nutri 99 ni blh buat milk booster.. Xplan pun sbnrnya nak bli.. Tp rasa nak mencuba. So zuzu beli 2 pack, 1 pack ada 15 stick and retail price rm19.90. Tp masa expo tu ada discount 15%.. Zuzu ada tanya kat mana nak cari kalau nak bli next time, that girl ckp kat sara kids ada jual. so balik rumah zuzu try. Sedap sgt. Xmuak. Mmg btol2 rasa soya. Pas 2 hari minum, setiap kali zuzu pam mesti penuh btol 5oz setiap 15 min pam.. Bgn tido je mesti breast rasa full. Kdg2 sampai basah baju.. Minuman ni mmg best! Kemudian zuzu ada baca dlm group KIM kat facebook, ada 1 minuman kurma merah + longan pun blh tambahkan susu badan.. Kebetulan zuzu ke giant bli barang dapur, ternampak minuman red dates with longan brand incomix.. Zuzu ambil 1 pack. 1 pack ada 20 stick..harga xpasan lak bape, sbb hubby yg byrkan.. Hihi...Balik rumah try bancuh.. Mmg sedap rasanya.. Skrg zuzu selang2 minum dua jenis minuman ni. Alhamdulillah setiap kali pam mmg byk zuzu dpt. So sape2 nak tambahkan susu badan blh try dua minuman ni. Sharing is caring kan :-)

Tuesday, March 20, 2012

Zara swimming

Last friday, ptg selepas habis kerja zuzu bawak zara gi swimming dekat rumah makcik hubby kat batu tiga shah alam.. Zara swimming dgn sepupu2 yang sebaya dgn zara iaitu auni dan adeena..Tapi malangnya, zara takut..dalam nangis2 tu, zara tetap swimming..terkapai2 tgn dia. pandai anak mommy tolak badan dia.. Hehe.. Mungkin xbiasa kot dgn float neck tu. Hehe.. Float neck tu zuzu beli dari mommy yun :) swimming suit je xblh pkai lagi sbb besar..xpe la simpan tunggu zara setahun ok..
Ini la aksi2 zara.. Next time mgkin zara xtakut swimming.. Nanti mommy bwk lagi ok

ni masa first time letak..terkezutt agaknya



malu la mommy

Saturday, March 17, 2012

Shopping dengan zara


Hari khamis lepas, disebabkan zuzu tiada appoinment dgn client, zuzu bwk zara pegi shopping. Actually, ini adalah first time zuzu shopping berdua dgn zara..before gi shopping tu, zuzu ke bank kejap coz tersalah masuk cek..so tukar dgn cek yg baru. Sampai kat bank zara jadi tumpuan staff2 bank islam. Sorang2 staff bank islam dtg ke kaunter 8. Glamour kejap anak mommy ni. Hehe. Selesai saja urusan zuzu singgah sacc mall. Nak cari botol tommee tippee.. Tapi xde plak..zuzu trus menuju ke sunway pyramid.. Mujur la si kecil ni diam dan xbyk ragam. Suka je dia dlm kete..
Sampai kat pyramid,zara suka sgt.. Kat sana sempat la capai 3 helai baju, 1 sleeping bag, sepasang stokin..
Sebelum kuar zuzu cari baby room n breastfeed zara..
Kemudian zuzu singgah one baby world kat laman seri.. Kat situ baru la jmpa botol tommee tippee. Dan satu lagi zuzu beli baby chair utk zara senang ckit nak suap mkn nnti coz 23 hb mac ni zara genap 6 bln dan boleh mkn solid food..

Wednesday, March 14, 2012

Maternity Support Pillow



Dulu masa zuzu pregnant kan zara, memang zuzu pengguna setia maternity support pillow ni. pillow ni sgt2 membantu terutama bila perut dah mula membesar..kalau blogger yg dah lalui saat2 hamil mesti tahu mcmner keadaan terutama waktu tido kan?? kalau blh bantal sentiasa penuh kat keliling..mcm tu la zuzu jugak..so kalau sape2 penah baca entry yg dulu zuzu minta mak zuzu jahitkan matenity support pillow ni utk zuzu..sbbnya, kat luar jual sgt mahal...zuzu dah survey harganya rm299-rm319. masa lepas zuzu buat entry pasal maternity support pillow ramai yg bertanya2 pasal pillow tu & nak beli...tp time tu zuzu tgh sarat mengandung dan xberupaya nak memenuhi setiap permintaan org yg nak bli...so skrg ni good news...tadaaaa...zuzu akan open pada sesiapa berminat nak order maternity support pillow ni boleh email zuzu kat azluvell@gmail.com untuk order..skrg ni memang ramai order..dah alang2 tu zuzu open pada yg baca blog zuzu ni utk order..memang comfortable..skrg pun zuzu guna utk breastfeed anak zuzu..

Maternity Support pillow ni memang sgt comfort..blh support perut, bhgn blkg & kepala..means, waktu tido dah xperlu guna bantal lain lagi..sbb pillow ni dah complete coz design dia adalah 'U' shape..so sesape berminat boleh email zuzu utk order ye...

ini antara maternity support pillow yg dah siap untuk org yg order


yang ini pulak dah siap bungkus utk penghantaran..

harga????? harga lagi murah daro pasaran..so nak tau lebih lanjut, email zuzu ye azluvell@gmail.com

Tuesday, March 13, 2012

Majlis Cukur Jambul dan Aqiqah


Alhamdulillah majlis cukur jambul anak zuzu telah selamat diadakan pada 15 januari 2012 dikediaman kami di shah alam...ramai yg tanye kenapa lambat sgt? Sbb nya, sepupu encik hubby beratur buat cukur jambul, akhirnya turn kitorg kena 15 januari yg lepas. Alhamdulillah ramai tetamu yg dtg terdiri drpd sedara mara, kwn2 dan jiran..seekor kambing dah ditumbangkan..

utk majlis ni zuzu & encik hubby guna khidmat catering. Ramai yg puji sedap sgt. Antara lauknya, ayam masak lemak cili api, sambal udang, sayur campur, ikan masin, ulam2, air oren+sirap, tembikai.. Lauk tambahan adalah gulai kari kambing aqiqah yg dimasak oleh 'ibu'..mushroom sup abg ipar zuzu buat ( yg ni memang licin.. Zuzu pun xsempat rasa.. Tp mmg sedap!) kuih muih dari sedara mara, nasi beriani dr makcik hubby..




on that day, Puteri zuzu baik dan tak meragam..seolah2 tau yg dia diraikan.. Suka dia bila time marhaban..sikit pun tak nangis..mgkin sbb dah biasa setiap mlm before sleep my hubby suka marhaban untuk si comel ni..


kumpulan marhaban dari Puncak Alam (mak zuzu punye group). actuallu mak zuzu memang ada group marhaban..so dah alang2 import saja dari puncak alam..


terima kasih kerana sudi hadir..
masa kumpulan marhaban ni nyanyi satu lagu nasyid, bergenang air mata zuzu..tp still cover la..xde sape pasan kot..sbb bait2 dlm lirik tu buat zuzu rasa rindu saat2 hamilkan zara..
antara lirik lagu yg zuzu ingat kan mcm ni

"wahai anak jangan di lupa jasa ibu mu ..9 bulan dikandung ibu, penat & lelah ibu harungi.."

takat tu la zuzu ingat..nnti zuzu nak mintak lirik dia dari mak zuzu..sgt touching..

yg pegang dulang tu ialah adik ipar zuzu

Ok buaian tu plak zuzu sewa dari kak emma (fatimah shaari creation).. Mmg cantik design buaian dia.. So zuzu mintak tema ala2 lovely lace.. So itu la hasilnya. Zara siap dpt teddy bear lagi aunty emma kasi.. Thanks kak emma. Cantik sgt decoration on that day. Dress zara pulak, zuzu beli kain n seperti biasa mak zuzu jahitkan.. Sgt cantik & chumellss.. Bak bidadari anak mommy ni.. Hairband & socks pulak zuzu beli kat lovely lace..
my lil'pricess Zara Adriana Alisha Binti Muhammad Azlan
Zara with her ayah
with mommy

sayang anak mommy..zara la penghibur hati ayah & mommy..hope bila zara dah besar, zara xkan lupa mommy & ayah..moga jadi insan yg berguna ok..love u syg..
Related Posts with Thumbnails